Gyik

Szolgáltatásunkról

Ügyféltámogatás

Első lépések - a jogeset ismertetése

Az esetismertetés után

Az ügyvéd megbízása előtt

 
 

SZOLGÁLTATÁSUNKRÓL

 

Mi az Ügyvédbróker?

Az ügyvédbróker egy díjmentesen használható független ügyvédi ajánlat közvetítő rendszer. Jogi szolgáltatást nem nyújt, az ajánlatkérésekre a rendszerhez csatlakozott ügyvédek válaszolnak.

Weboldalunkon díjmentesen és anonim módon küldheti el saját jogi esetét a rendszerben regisztrált ügyvédek részére. Az ügyvédek áttekintik a bemutatott esetet, és eldöntik, hogy válaszolnak-e a jogi problémára. Ha egy ügyvéd érdeklődést mutat az Ön esete iránt, válaszáról tájékoztatjuk Önt, és háttér-információkkal szolgálunk az illető ügyvédről, hogy a megbízást illetően helyes döntést hozhasson.

Miért érdemes igénybe venni segítséget?

Az ügyvédbróker a hagyományos szaknévsorokkal, és az ismerősök ajánlásaival szemben számos előnyt nyújt az ügyvédet keresők számára.

Az Ügyvédbróker egy fejlett ügyvédkereső alkalmazás, segítségével az ügyvédi ajánlatok alapján találhatja meg a megfelelő ügyvédet. Az emberek hagyományosan szaknévsorból, telefonkönyvekből vagy ajánlásokon, barátokon keresztül keresnek ügyvédet. Az Ügyvédbróker alapítói felismerték, hogy ezeknek a módszereknek komoly korlátaik vannak, és a fogyasztó voltaképpen egyik esetben sincs abban a helyzetben, hogy megfelelő információk birtokában dönthessen.

Kik kereshetnek az Ügyvédbróker segítségével ügyvédet?

Az Ügyvédbróker hatékony eszköze a megfelelő ügyvéd felkutatásában magánszemélyeknek és gazdasági társaságoknak egyaránt.

Weboldalunkon bárki díjmentesen és személyazonossága felfedése nélkül elküldheti saját jogi esetét a rendszerben regisztrált ügyvédek részére. Rendszerünkben több száz ügyvéd regisztrált az ország különböző pontjairól. Így minden jogterületen jártas szakembert találhat az Ügyvédbrókerhez csatlakozó ügyvédek között.

Mit és hogyan közvetít az Ügyvédbróker?

Az Ügyvédbróker sok tekintetben egyedülálló, fontos tudni, hogy az Ügyvédbróker ajánlatokat közvetít, nem pedig ügyvédeket. Az ajánlatközvetítés során figyelembe veszi az ügyfél által megadott preferenciákat, elvárásokat. Ezek az elvárások a jogeset feladásakor kerülnek megadásra, pl.: a szakterület, az ügyvédi tapasztalatára vonatkozó elvárások, a földrajzi terület, ahol az ügyvédkeresés történik.

Amikor tehát egy ügyfél ismerteti az esetét az Ügyvédbróker weboldalán, a rendszer hozzárendeli az esethez a tagügyvédeket az ügyfél által megadott elvárások alapján. Az ügynököktől eltérően az Ügyvédbróker úgy tartja, hogy az ügyfél tudja eldönteni, hogy melyik ügyvéd felel meg leginkább az igényeinek. Az Ügyvédbróker révén Ön még a döntés meghozatala előtt diszkréten és alaposan áttekintheti az ajánlatok mellett az ügyvédek szakmai tapasztalatát, elérhetőségét és díjstruktúráját is.

Elvárjuk azt is, hogy a rendszerünkbe regisztrált ügyvédek aktívan részt vegyenek a szolgáltatásban. Ez azt jelenti, hogy egy ügyvéd nem válhat sikeres Ügyvédbróker tagügyvéddé pusztán azáltal, hogy csatlakozik a rendszerhez, rendszeresen használniuk kell szolgáltatásainkat, és kommunikálniuk kell a potenciális ügyfelekkel. Ha nem így tesznek, senki sem fog velük dolgozni! Az Ügyvédbróker mindenekelőtt az ügyfelek kiszolgálására törekszik.

Mennyibe kerül a közvetítés?

Semmibe. Az ügyvédkeresés és az ajánlatkérés az Ügyvédbrókeren keresztül díjmentes. Az Ügyvédbróker szolgáltatásait az egyéni ügyfelek és a vállalkozások is díjmentesen használhatják. Nincsenek rejtett költségek, sem díjak, sem egyéb felszámított összegek. Ugyanakkor tudnia kell, hogy az ügyvédi megbízási díj szabad megállapodás tárgya. Ez az jelenti, hogy az ügyvédek által nyújtott szolgáltatás díjának meghatározása az ügyvéd és a megbízó közötti megegyezés során kerül meghatározásra.

Mi az Ügyvédbróker ügyvédnévsor szolgáltatása?

Az ügyvédnévsor szolgáltatását minden az oldalra látogató felhasználó díjmentesen veheti igénybe. Az ügyvédnévsor több mint 10 ezer ügyvéd elérhetőségeit tartalmazza. Az ügyvédnévsorban az ügyvéd vagy a település nevének megadásával tud keresni. A részletes keresőben az ügyvédi iroda nevének megadásával is végezhető keresés.

Vissza a lap tetejére


ELSŐ LÉPÉSEK – A JOGESET ISMERTETÉSE

 

Mi az a jogeset?

Az olyan eseteket, ahol ügyvéd, jogi képviselő közreműködésére van szükség az eset megoldásában jogesetnek nevezzük. Az ügyvéd elősegíti megbízója jogainak érvényesítését és kötelezettségeinek teljesítését, illetve közreműködik abban, hogy az ellenérdekű felek a jogvitáikat megegyezéssel intézzék el. Ilyen értelemben jogesetnek nevezzük, ha például cégalapítás, ingatlan adásvétel során jogi képviselőt vagy a hagyatéki ügyek rendezéséhez keres ügyvédet. Oldalunkon bármilyen típusú jogesetét egyszerűen feladhatja a rendszerhez csatlakozott ügyvédeknek.

Mit jelentenek a jogeset főkategória és alkategória kifejezések?

A jogeseteket tipizáltuk és kategóriákra illetve alkategóriákra bontottuk annak érdekében, hogy a jogeset besorolásában segítséget nyújtsunk a jogban kevésbé jártas ügyfeleknek. Minden alkategória valamilyen főkategória alá tartozik, de az alkategóriák közvetlen kiválasztására is van lehetőség. Például ha Ön ingatlan adásvételhez keres ügyvédet, választhatja közvetlenül az Ingatlan adás-vétel alkategóriát, mely az Ingatlan főkategóriába tartozik.

Miért van szükség a kérdőív kitöltésére?

Minden jogeset alkategóriához egyedileg kidolgozott, önálló kérdőív tartozik, melyet ügyvédek közreműködésével dolgoztunk ki. A kérdőívek a jogesettel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket teszik fel Önnek és hasonlóképp vezetik Önt keresztül a kérdéseken, mintha egy személyes konzultáción lenne. Az itt megadott válaszok kerülnek továbbításra az ügyvédeknek, ezért a kérdések között nincsen az Ön személyes adataira vonatkozó kérdés. A kérdőív kitöltése nem kötelező, de annak érdekében, hogy az ügyvédek minél pontosabb képet kaphassanak az Ön esetéről, kérjük minden kérdésre válaszoljon, ezzel növelheti esélyét annak, hogy ajánlatkérésére választ kapjon.

Milyen részleteket adjak meg a jogesetről?

A jogeset részleteinek leírásakor azt kérjük, hogy saját szavaival fogalmazza meg jogi problémáját. Itt kitérhet minden olyan részletre, ami a kérdőívben nem szerepelt, vagy amiről Ön úgy gondolja, hogy fontos lehet. Az itt magadott adatok is továbbításra kerülnek az ügyvédek részére, ezért itt ne adja meg személyes adatait. Eddigi tapasztalataink alapján az ügyvédek számára, akik az Ön jogesetére válaszolni fognak, nagy segítség a jogi probléma saját szavakkal történő megfogalmazása. Törekedjen arra, hogy tömören, és egy ismeretlen fél számára is érthetően fogalmazza meg esetét. Minél pontosabb és érthetőbb az ügyvédek számára az eset leírása, annál nagyobb valószínűséggel küldenek Önnek ajánlatot.

Nem találtam megfelelő kérdőívet, mit tegyek?

Minden jogeset főkategórián belül található egy Egyéb… alkategória, amelyhez nem tartozik kérdőív. Ha úgy érzi, hogy a többi alkategóriához tartozó kérdőív kérdései nem megfelelők az Ön számára, válassza ezt az Egyéb… alkategóriát. Ha ilyen típusú alkategóriát választ, akkor az eset leírása még nagyobb jelentőséggel bír, ugyanis az ügyvédek kizárólag az itt magadott információk segítségével tájékozódhatnak az esetéről.

Mit jelentenek az elvárások?

Az elvárások között megadhatja, hogy milyen célból, melyik régióban (megyében) és milyen tapasztalattal rendelkező ügyvédet keres. Ezen kérdések megválaszolásával fogalmazhatja meg igényeit.

Miért van szükség a regisztrációra?

Annak érdekében, hogy jogesetét fel tudja adni és az ügyvédek ajánlatát fogadni tudja, saját felhasználói fiók regisztrálására van szükség. Felhasználói fiókjában nyomon követheti ajánlatkérését, vagyis elolvashatja az ajánlatokat, megtekintheti az ügyvédek adatlapját és a kapcsolatot is egyszerűen felveheti az ügyvédekkel. A regisztráció során nem kötelező személyes adatait megadnia, bár erre lehetősége van. A regisztráció minimális feltétele a belépési adatok megadása mellett, hogy megadja e-mail címét. Erre azért van szükség, hogy értesíteni tudjuk, ha egy ügyvéd ajánlatot küld Önnek. Ne feledje, a regisztráció során megadott adatok nem kerülnek továbbításra az ügyvédek felé!

Mi garantálja az adatok biztonságát?

Az ajánlatkérés során nem szükséges személyes adatokat megadnia. Az Ön kiléte, míg fel nem veszi a kiválasztott ügyvéddel a kapcsolatot, titokban marad.

Az Ügyvédbróker az Ön által megadott adatokat bizalmasan kezeli. Az ügyvédek felé kizárólag az esettel kapcsolatos kérdőívre adott válaszai és az eset leírásában megadott részletek kerülnek továbbításra. Ne feledje, sem a kérdőív kérdéseire adott válaszaiban, sem pedig az eset leírásában nem kell megadnia személyes adatait, sőt kifejezetten kérjük, hogy ne is adja meg ezeket.

Az ügyvédek tehát nem ismerik az Ön elérhetőségét addig, amíg Ön meg nem adja azt számukra. Az adatbiztonság technikai aspektusát az alkalmazott technológiák biztosítják. A weboldal tanúsítványt használ, vagyis csak titkosított (https) kapcsolaton keresztül érhető el (ilyen biztonsági megoldásokat alkalmaznak a bankok is). Ez azt jelenti, hogy az oldalra való látogatás pillanatától az Ön által megadott adatok kommunikációja az Ön számítógépe és az Ügyvédbróker weboldala között történik és ahhoz illetéktelen harmadik fél nem férhet hozzá.

Mennyi időt vesz igénybe a jogeset feladása?

Az eset ismertetése legfeljebb 10-15 percet vesz igénybe, a jogeset, jogi probléma természetétől függően. Ezek után az Ügyvédbróker segítségével rövid időn belül találhat magának ügyvédet. Előfordulhat, hogy azonnal választ kap ügyvédeinktől, de javasoljuk, hogy várjon egy ideig, amíg az ügyvédek többségének sikerül átnéznie esetét, és reagálnia rá.

Kereshetek-e ügyvédet az esetem ismertetése nélkül?

Az Ügyvédbróker szolgáltatásai között megtalálható az ügyvédnévsor szolgáltatás, ahol egyszerűen, település vagy név megadása alapján kereshet ügyvédet. Azonban ajánlatkérésre csak akkor van lehetősége, ha feladja jogesetét. Az ajánlatkérés továbbításával célunk a lényeges információk strukturált formában történő összegyűjtése, és ezáltal az ideális ügyfél/ügyvéd párok megtalálása. Ezért van szükség arra, hogy Ön ismertesse esetét weboldalunkon, hogy segíthessünk megtalálni a megfelelő ügyvédet.

Módosíthatok-e a már elküldött jogesetemen?

Ha egy jogeset leírást már elküldött, nincs mód a változtatásra. Ezért kérjük, nagyon figyelmesen ellenőrizze az esetről megadott információkat, mielőtt elküldi jogesetét. Az eset elküldése előtt még módosíthat az eset leírásán és a kérdőívre adott válaszokon is. Ha fontosnak érzi, hogy az eset beküldését követően az eset leírásán változtasson, úgy javasoljuk Önnek egy új ajánlatkérés elküldését.

Vissza a lap tetejére


AZ ESETISMERTETÉS UTÁN

 

Mennyi időn belül reagálnak az ügyvédek?

Az Ügyvédbróker segítségével Ön rövid időn belül találhat magának ügyvédet. Előfordulhat, hogy azonnal választ kap az ügyvédektől, de javasoljuk, hogy várjon egy ideig, amíg az ügyvédek többségének sikerül átnéznie esetét, és reagálnia rá. Ajánlatot a feladástól számított 15 napon belül adhatnak Önnek az ügyvédek.

Mit tegyek, ha egy ügyvédtől választ kapok?

Ha egy ügyvéd reagál az esetére, Ön azonnal értesítést kap erről e-mailen. Ez az e-mail értesítés elkalauzolja Önt az Ügyvédbróker webhelyére, ahol megtekintheti az ügyvéd részletes ajánlatát és profilját. Az ügyvédek válaszait közvetlenül is megtekintheti és nyomon követheti felhasználói fiókjában.

Értékelhetem-e az ügyvédek ajánlatát?

Igen, ha Ön elégedett volt az ügyvéd által küldött ajánlattal, kifejezheti elégedettségét. Jelentkezzen be felhasználói fiókjába és az ajánlatok elolvasását követően értékelje pozitívan az Ön tetszését elnyerő ajánlatokat. Az ajánlatot csillaggal jelölheti meg, ami azt jelenti, hogy Ön az ajánlatot elolvasta és tartalmasnak találta.

Válaszolhatok-e az ügyvédek ajánlatára?

Igen, nagyon egyszerűen. Az Ügyvédbróker rendszerében az ajánlatot adó ügyvédeknek a rendszeren keresztül egyszerűen küldhet üzenetet. Jelentkezzen be felhasználói fiókjába, válassza ki a megfelelő ajánlatot és a Megjegyzések között fogalmazza meg üzenetét, és küldje el az ajánlatot adó ügyvédnek.

Hogyan tudom felvenni a kapcsolatot az ajánlatot adó ügyvéddel?

Felhasználói fiókjában felveheti a kapcsolatot azokkal az ügyvédekkel, akik érzése szerint leginkább a segítségére lehetnek. Ne felejtse el, hogy ha Ön nem veszi fel a kapcsolatot egy ügyvéddel, az esete iránt érdeklődő ügyvéd nem tudja, ki Ön.

A kapcsolatfelvételre több lehetősége van:

Az ajánlatokra elküldheti válaszüzenetét a rendszeren keresztül, melyet kizárólag az ajánlatot adó ügyvéd részére továbbítunk. Itt egyeztetheti a kapcsolatfelvétel módját, vagy megadhatja személyes adatait is, amennyiben Ön úgy dönt. Ehhez nyissa meg az ajánlatot és a Megjegyzés, kiegészítés mezőben küldje el üzenetét az ajánlatot adó ügyvédnek. Ezen a felületen keresztül az ügyvéd is küldhet Önnek üzenetet, vagyis lehetőség van az ajánlatkérés és az ajánlat részleteinek egyeztetésére, pontosítására.

Ha Ön közvetlenül kívánja felvenni a kapcsolatot az ajánlatot adó ügyvéddel, akkor az ügyvéd adatlapján tájékozódhat az ügyvéd elérhetőségeiről. Lehetősége van telefonon, vagy akár személyesen is felvenni a kapcsolatot az ügyvédekkel. Ha a közvetlen kapcsolatfelvétel mellett dönt, hivatkozzon az Ügyvédbróker rendszerén keresztül kapott ajánlatára.

Hogyan tekinthetem meg az ajánlatot adó ügyvédek adatlapját?

Az ajánlatok mellett az ajánlatot adó ügyvéd adatlapját is megtekintheti. Ehhez kattintson az ügyvéd nevére vagy fényképére. Az adatlapon azok az adatok szerepelnek, amit az ügyvéd megadott magáról. Megtekintheti az ügyvéd címét, telefonos és egyéb elérhetőségét, az ügyfélfogadás rendjét, valamint az ügyvéd szakképesítésére és nyelvismeretére vonatkozó információkat. Az ügyvédről készült fényképet is megtekintheti, amennyiben az elérhető. Ezen kívül elolvashatja az ügyvéd bemutatkozó üzenetét, és megtekintheti főbb referenciáit is.

Mit tegyek, ha nem kapok ajánlatot?

Amennyiben Ön nem kapott választ jogesetére, annak több oka is lehet. Várja meg a 15 napot, ugyanis a feladástól számítva eddig az időpontig adhatnak az ügyvédek ajánlatot Önnek. Ellenőrizze, hogy megfelelően kitöltötte-e a jogeset feladásakor a kérdőívet, és az eset leírásakor kellő részletességgel bemutatta-e jogesetét. Ha úgy gondolja, hogy fontos információt nem közölt, pótolhatja a hiányosságot egy újabb jogeset feladásával.

Hogyan választom ki a megfelelő ügyvédet?

Vesse össze az ügye megoldásában érdekelt ügyvédek ajánlatát és adatlapjait és válassza az Önnek legmegfelelőbb ügyvédet!

Vagyis mi elvégezzük a házi feladatot, Ön pedig leosztályozza. Ez azt jelenti, hogy Ön részletes tájékoztatást kap az esete iránt érdeklődő ügyvédekkel kapcsolatban, majd átnézi az információkat, és megismeri az ügyvédek szakmai hátterét – pl. tapasztalatukra, díjszabásukra és szakmai hitvallásukra vonatkozóan. Az összes ügyvéd esetében vegyen figyelembe minden körülményt – szakértelem, személyiség, megbízási díj, benyomás stb. Mi átadjuk Önnek az információinkat, de a végső döntést Ön hozza meg. A legtöbb ügyvéd ingyenes első konzultációt ajánl, így ha Ön még nem teljesen biztos a dolgában, akkor vegye fel a kapcsolatot jelöltjével.

Mit jelentenek az ügyvédek adatlapján elhelyezett villámok?

Az ügyvédek adatlapján a villámok az Ügyvédbróker rendszerében kifejtett ajánlatadási aktivitásukra utalnak. Három sárga villám jelzi a Kiemelkedő, kettő a Magas, egy a Közepes rendszerhasználati aktivitást. Az Alacsony aktivitású ügyvédek adatlapján nincsen sárga villám.

Adhatok-e visszajelzést az ügyvédkeresés eredményességére vonatkozóan?

Igen, sőt erre kifejezetten kérjük. Az ügyvédkeresés eredményességéről való visszajelzést felhasználói fiókjában teheti meg. A Lezárás, értékelés során adott visszajelzése segíti szolgáltatásunkat jobbá tenni. Ha jogesete már nem aktuális, vagy lejárt (a feladástól számított 15 napot követően), akkor az ügyvédkeresést az alábbi válaszok megadásával zárhatja le:

  • nem kaptam megfelelő ajánlatot
  • nem találtam megfelelő ügyvédet
  • találtam megfelelő ügyvédet, de a megbízás nem valósult meg
  • találtam megfelelő ügyvédet és megvalósult a megbízás

Kérjük válasszon a fent felsorolt lehetőségek közül, és zárja le jogesetét.

Vissza a lap tetejére


AZ ÜGYVÉD MEGBÍZÁSA ELŐTT

 

Mit kell tudnom az ügyvédi munkadíjról?

Az ügyvédet megillető megbízási díj a felek közötti szabad megállapodás tárgya. Az ügyvédi díjnak két elemét szokták megkülönböztetni egymástól, ezek a munkadíj, valamint a költség. Az ügyvédi díjat általában pénzben határozzák meg, mértéke akár külföldi pénznemben is kiköthető.

Az árszámítási módszerek közül a leggyakrabban alkalmazottak:

  • Fix díjas: Előre meghatározott összeg, általában általános eljárási rendben végezhető feladatokkal való megbízás esetén. (Pl.: egyszerűsített elektronikus eljárásban cégalapítás ellátása. Általában a családjogi, munkajogi és büntetőügyek tartoznak még ide.)
  • Óradíjas: Az ügy ellátására fordított idő költsége. Az óradíjas elszámolás általában a jogi tanácsadás díjának az alapja.
  • Százalékban meghatározott: Az ügyvédi munkadíj az adott ügyhöz kapcsolódó érték egy bizonyos része. Általában a polgári eljárásoknál alkalmazzák (pl.: ingatlan adásvétel).

Mire figyeljek az ügyvéd megbízása előtt?

A Magyarországon praktizáló ügyvédek a területileg illetékes ügyvédi kamara tagjai és érvényes ügyvédi igazolvánnyal rendelkeznek. Biztonsága érdekében a megbízás előtt tájékozódjon az ügyvéd státuszáról az illetékes ügyvédi kamaránál. A személyes találkozás alkalmával pedig ellenőrizze az ügyvéd igazolványának érvényességét. Az ügyvéd ugyanis a megbízó kérésére köteles felmutatni ügyvédi igazolványát, amelyből megállapítható az ügyvéd (és amennyiben az ügyvéd ügyvédi iroda tagja, az ügyvédi iroda) neve, személyi adata, irodájának címe, valamint ügyvédi igazolványának érvényessége.

Vissza a lap tetejére


ÜGYFÉLTÁMOGATÁS

 

Hogyan léphetek kapcsolatba az ügyfélszolgálattal?

Amennyiben Önnek kérdése vagy észrevétele van szolgáltatásunkkal kapcsolatban, kérjük lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal. A kapcsolatfelvételre lehetőséget biztosítunk Önnek a weboldalon keresztül: az alsó menüsorban található Kapcsolat menüpont meghívásával, és az ott megjelenő űrlap kitöltésével. Várjuk észrevételeit, kérdéseit!

Hogyan érhetem el saját Ügyvédbróker fiókomat?

Saját felhasználói fiókja megtekintéséhez jelentkezzen be rendszerünkbe a regisztrációkor megadott felhasználónevével és jelszavával.

Esetének aktuális állapotát bármikor megtekintheti az Ügyvédbróker fiókjába való bejelentkezést követően. Bármikor megtekintheti a jogesetére adott reagálásokat és ajánlatokat. A jogesetére érkező ajánlatokról a regisztrációkor megadott e-mail címre értesítést is küldünk Önnek.

Mi történik, ha elfelejtettem felhasználónevemet és jelszavamat?

Amennyiben Ön elfelejtette a regisztrációkor megadott felhasználónevét, kérjük vegye fel társaságunkkal a kapcsolatot. A kapcsolatfelvételre lehetőséget biztosítunk Önnek a weboldalon keresztül: az alsó menüsorban található Kapcsolat menüpont meghívásával, és az ott megjelenő űrlap kitöltésével. Ha Ön a belépéshez szükséges jelszavát felejtette el, kattintson a belépés gomb megnyomását követően megjelenő felületen az Elfelejtette jelszavát gombra és kövesse az ott megjelenő utasításokat.

Hogyan módosíthatom a regisztráció során megadott adatokat?

Jelentkezzen be felhasználói fiókjába, és válassza a Profil adatok menüpontot. Itt lehetősége van az adatok módosítására. Itt módosíthatja belépési jelszavát is.

Hogyan törölhetem regisztrációmat?

Jelentkezzen be felhasználói fiókjába, és válassza a Profil adatok menüpontot. A Profil törlése gombra kattintva lehetősége van az Ügyvédbróker rendszeréhez való hozzáférése törlésére.

Vissza a lap tetejére