Kérdőív

A kérdőívek a jogesettel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket teszik fel Önnek és hasonlóképp vezetik Önt keresztül a kérdéseken, mintha egy személyes konzultáción lenne. Ha teheti, adjon választ az összes kérdésre, a jogesetet fogadó ügyvédek ugyanis ezekből a válaszokból tájékozódnak. Minél több információ áll ugyanis rendelkezésükre annál valószínűbb, hogy Ön megfelelő ajánlatot kap.


Én vagyok

A megfelelő ügyvéd kiválasztása elősegíti azt, hogy az ingatlan adásvétel folyamata az első lépésektől kezdve egészen az ingatlan átadásáig zökkenőmentes legyen. Az ingatlan adásvétel során felek (vevő és eladó) érdekeit egymás előtt és a földhivatal előtt ügyvéd képviseli. Az ügyvéd nem megdrágítja az ingatlan adásvételt, hanem az annak megkerülhetetlen része. Ügyvédi ellenjegyzés nélkül ugyanis a földhivatal nem jegyezi be a vevő tulajdonjogát. Általában a vevő fél viseli az adásvétel ügyvédi költségét. Ahhoz, hogy a vevő és az eladó fél érdekei ne sérüljenek, az adásvételi szerződés tervezetét tanácsos mindkét fél ügyvédjének átnéznie.


Az ingatlan


Adja meg a megyét!
Adjon meg összeget!

Az ingatlan típusa
Az adás-vétel állapota

Ahhoz, hogy az ingatlan adásvétel folyamata lezárásra kerüljön, a felek szóbeli megállapodását írásban is rögzítik. Az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés csak írásban érvényes. A vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez, az ingatlan adásvételi szerződést ügyvédnek kell ellenjegyeznie.


Az ingatlan meg van terhelve jelzáloggal?

Ha az ingatlant jelzálog terheli, az nem zárja ki az adásvételi szerződés érvényességét. Az ingatlanon lévő jelzálog teher összegét és annak kiváltásának vagy átvállalásának módját az adásvételi szerződés rögzíti. Leggyakrabban a vevő vállalja meghatározott időn belül, hogy tehermentesíti az ingatlant. Ilyen esetekben kiemelten fontos, hogy a vevő és ügyvédje körültekintően járjanak el.


Olyan ügyvédet keresek, aki

Az ügyvéd az adásvételi szerződésben rögzíti a felek akaratát és az ingatlan adásvételi tranzakció során képviseli érdekeiket. Az ügyvéd feladatai közé tartozik az ingatlan tulajdoni viszonyának teljes körű ellenőrzése is. Az adásvételi szerződés megszerkesztésén és ellenjegyzésén kívül az ügyvéd tájékoztatást adhat az adásvételben rejlő kockázatokról és garanciákról is. A szerződésben rögzítésre kerül az ingatlan vételár, a foglaló, a pontos fizetési feltételek, valamint a birtokbaadás feltételei is. A szerződés tehát az ingatlan adásvételi folyamat pontos ütemezését is tartalmazza. Mivel az ingatlan adásvételéhez gyakran hitelfelvétel is párosul, ezért az ügyvéd erre vonatkozóan is tanácsokat adhat. Az ügyvéd az ingatlan adásvételt követően felmerülő adózási és illeték kötelezettségekkel kapcsolatosan is tájékoztatást nyújt. Az adásvételi eljárás folyamatában való közreműködés mellett az ügyvéd peres eljárásban is képviseli a feleket.

Vissza

Beküldés lépései

 • Főkategória

  Ingatlan
 • Alkategória

  Ingatlan Adás-Vétel
 • Kérdőív

  Kérdőív kitöltése
 • Esetleírás

  Az eset részleteinek leírása
 • Elvárások

  Ügyvéddel szembeni elvárások megadása
 • Regisztráció

  Belépés vagy regisztráció
 • Beküldés

  A jogeset ellenőrzése és beküldése